Τυρόπιτα χωρίς φύλλο
Πανεύκολη και γρήγορη τυρόπιτα χωρίς φύλλο με φέτα, κίτρινο τυρί και δυόσμο. Είναι αφράτη, πεντανόστιμη και πολύ λαχταριστή.
8-10
10′
35-40′
Αυτές οι πίτες λέγονται και τεμπελόπιτες, φαντάζεσαι γιατί έτσι; Γιατί είναι γρήγορες και πανεύκολες! Σήμερα λοιπόν σου έχω πεντανόστιμη και αρωματική τυρόπιτα χωρίς φύλλο. Είναι πολύ αφράτη αλλά ταυτόχρονα έχει και μια υγρασία που την κάνει ακόμα πιο λαχταριστή.
Tips:
- Μπορείς να επιλέξεις το μέγεθος του σκεύους ανάλογα με το αν σου αρέσει η πίτα λεπτή ή παχιά και έχοντας υπόψιν ότι κατά το ψήσιμο σχεδόν θα διπλασιαστεί σε μέγεθος.
- Εδώ χρησιμοποίησα ένα οβάλ πυρέξ διαμέτρων περίπου 32×22εκ. Πριν το ψήσιμο είχε ύψος 2 δάκτυλα και έψησα για σχεδόν για 35-40’ λεπτά.
- Για να δεις αν η πίτα είναι έτοιμη, κάρφωσε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο, αν βγαίνει (σχεδόν) στεγνή είναι έτοιμη. Προσοχή όμως, μην ανοίξεις τον φούρνο πριν τα 20’ λεπτά.
- Αν η πίτα μας πάρει αρκετό χρώμα αλλά δεν είναι ακόμα έτοιμη, σκεπάζουμε με ένα αλουμινόχαρτο για να μη μας καεί.
Υλικά
- 400γρ γιαούρτι 2%
- 4 αυγά
- 100γρ ελαιόλαδο (+λίγο έξτρα για το πυρέξ)
- 200γρ γάλα
- 2 κ.γ baking σόδα
- 2 κ.γ baking powder
- 2-3 κ.σ δυόσμο ψιλοκομμένο (ή ρίγανη)
- Αλάτι (περίπου ¼-½ κ.γ)
- Πιπέρι
- 250γρ αλεύρι γ.ο.χ
- 250γρ φέτα τριμμένη
- 120γρ γραβιέρα τριμμένη
Εκτέλεση
- Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι, τα αυγά, το ελαιόλαδο, το γάλα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Προσθέτουμε τη σόδα και ανακατεύουμε μέχρι να ενεργοποιηθεί και να αρχίσει το μείγμα μας να φουσκώνει.
- Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε σχετικά απαλά μέχρι αν έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
- Αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο τον πάτο και τα τοιχώματα ενός πυρέξ. Αδειάζουμε το μείγμα μας και ισιώνουμε την επιφάνεια. (Αν χρησιμοποιήσουμε ταψί, θα πρότεινα να καλύψουμε με αντικολλητικό χαρτί)
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 190°C. Ο χρόνος ψησίματος κυμαίνεται από 20’ έως 40’ λεπτά και εξαρτάται από το μέγεθος του σκεύους που θα επιλέξουμε.
Αφήστε ένα σχόλιο